18 House / Khuon Studio + Phan Khac Tung

first_img 18 House / Khuon Studio + Phan Khac Tung CopyHouses•Ho Chi Minh City, Vietnam ArchDaily Photographs:  Hiroyuki Oki, Thiet Vu Manufacturers Brands with products used in this architecture project Architects: Khuon Studio, Phan Khac Tung Area Area of this architecture project Save this picture!© Hiroyuki Oki+ 50 Share Area:  18 m² Photographs Vietnam “COPY” Houses CopyAbout this officeKhuon StudioOfficeFollowPhan Khac TungOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHo Chi Minh CityVietnamPublished on September 07, 2017Cite: “18 House / Khuon Studio + Phan Khac Tung” 06 Sep 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCommunications2NIntercom – 2N® IP BaseSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE Pyramid/HippedConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMWood Boards / HPL PanelsBruagWall Cladding – MDF Perforated PanelsStonesMikado QuartzQuartz Slab – ClassiqueFloorsFranken-SchotterFlooring Panels – Dietfurt LimestoneWindowspanoramah!®ah! CornerFittingsSaliceStorage Accessories – Excessories, Pull- outArmchairs / Couches / Futons / PoufsEmuSeating System – TamiMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?占地仅有18平方米住宅,如何实现家庭宜居?18 House / Khuon Studio + Phan Khac Tung是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: Lixil Corporation, Caesar, MallocaSave this picture!© Hiroyuki OkiText description provided by the architects. 18 House is located in a calm dead-end alley in Ho Chi Minh City, Vietnam, owned by a young couple with a kid. The plot is a relatively small rectangle of 18 sqm which had challenged the architect to bring out the best of this limited area to provide the clients with a qualitative living space. This was also the only design brief we had received upon starting the project. Therefore, we approached the design with a goal to strike a balance between utilizing the space to its fullest and interpreting the creative freedom that we had been given.Save this picture!SketchWithin the height restriction, we aimed to achieve more than just 3 floors. As a result, we did not follow the conventional solution of having one vertical communication core throughout. We instead worked with a system of a staircase running along the periphery to take advantage of the space underneath for storage cabinets, toilets, and bathrooms. Furthermore, this staircase placement also opened up to a considerably sizeable vertical space for bunk bed or reading loft.Save this picture!© Hiroyuki OkiIn order to maintain the airy atmosphere, the stair balustrade was simplified as much as possible. In terms of the safety issue for the kid, rope nests can always be added in the future when she starts learning to walk. Despite almost facing a shortage of living space, we still wanted to devote several spots for greeneries to ease off the heavily cramped character of the alley context. Master bedroom and reading loft are both adorned by a shared plant bed while the rooftop is utilized as a mini veggie garden.Save this picture!© Hiroyuki OkiThe exterior design was developed based on the notion of porosity. The architectural envelope facing the alley is comprised of a system of slits with various heights which can be operated separately. This means the users can very well control the ventilation level of the house by selecting a specific number of windows to open. In total, they take up approximately 50% of the washed-terrazzo facade.Save this picture!© Hiroyuki OkiBesides, these openings help maintain the privacy level whilst at the same time keep the interior space exposed to daylight. The thickness of the exterior wall where the bedroom might be affected by the Eastern sun from 9 am to 11 am was doubled and sculpted with a triangular profile. This diagonal detail deflects the sun’s rays and keeps the room shielded from being over-heated during the hot season in Ho Chi Minh city.Save this picture!© Hiroyuki OkiWe also thought about boosting the adaptability quality of the house. In the long run, It is possible to install a loft above the parking area on the ground floor thanks to the double height of this entry level. By having applied various methods aiming to fully maximize the space, we do hope the house will gradually reveal more of its charm to the users through time. And on top of it all, we believe architecture serves a higher purpose of comforting people’s life regardless of the size of their plot.Save this picture!© Hiroyuki OkiProject gallerySee allShow lessRothschild Tower / Richard Meier & PartnersSelected ProjectsCo-Sharing Office / Andyrahman ArchitectSelected Projects Share 18 House / Khuon Studio + Phan Khac TungSave this projectSave18 House / Khuon Studio + Phan Khac Tung Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/879146/18-house-khuon-studio-plus-phan-khac-tung Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/879146/18-house-khuon-studio-plus-phan-khac-tung Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Tags